Deși speriată la început de gândul că se presupune să stau plecată de acasă 4 luni Într-o țara complet străină, dar entuziasmată de orice chestie nouă și mai aventurieră eu așa, am zis da acestei provocări.
Mi-am pus la punct toate procedurile, iar anul trecut în Februarie, mi-am luat zborul alături de doi colegi în Turcia. Pe 2 februarie a început una din experiențele care avea să se dovedească a fi una dintre cele mai challenging etape din viața mea. Am povestit mai multe despre această experiență in acest articol: ERASMUSing Experience.
Când mă întreabă cineva daca recomand Erasmus, spun cu toată tăria “da”. Mergeți, fraților! Și vin și cu argumente plauzibile care să susțină afirmația mea. O să vi le enumăr și vouă aici, poate poate vă conving să faceți acest pas.
1. Ieși din zona ta de confort
Asta mi se pare cel mai bun mod de a te dezvolta. Trezindu-te undeva departe de casa, înconjurat de străini, necunoscând obiceiurile de acolo și neștiind ce urmează să ți se întâmple, viața ta devine o aventura și o provocare. Vei fi pus în situații pe care nu le poți controla și cu care nu ești familiarizat.
2. Te maturizezi și responsabilizezi
Erasmus îți oferă o anumită sumă de bani lunară cu care se presupune că îți vei facilita traiul acolo. Dacă mai ai sponsorizări de la ai tai sau bani proprii puși de o parte, nu contează. Tot trebuie să înveți să îi gestionezi. Să îți cumperi mâncare singur, să plătești utilități, să ieși la suc cu prietenii etc. Să nu uităm că trebuie să mai și gătești, să îți cauți cazare și să te organizezi cu tot: facultate, viața socială, personală etc.
3. Cunoști oameni și culturi noi
Vin atât de mulți oameni din toate colțurile lumii, încât e imposibil să nu îți extinzi network-ul. O să dai de atât de multe personalități și o să înveți atât de multe de la fiecare. Fiecare e cu cultura lui fiind crescut într-un anumit fel, încât poți începe să vezi diferențe între tine și ei, ba mai mult poți începe să adopți sau să respingi anumite aspecte.
4. Îți dai seama dacă te regăsești în altă țară
Eu aveam o afinitate pentru tot ce ține de Turcia și chiar mă gândeam uneori să mă mut acolo. După acele zile petrecute în Istanbul și nu numai, am reușit să iau contact cu cultura lor, cu obiceiruile și am experimentat modul lor de viață. Mi-am dat seama că nu mă pliez. Este totul incredibil de frumos acolo, însă nu simt că aparțin acelei lumi din varii motive. Astfel că, dacă și pe tine te bate gândul să te muți undeva, Erasmus e cel mai bun Exercițiu.
5. Te descoperi și redescoperi
Fiind pus într-un context total diferit de viața cotidiană din țara de proveniență, începi să remarci lucruri noi la tine, să îți dai seama ce te face fericit, ce te ambiționează și ce te demoralizează. Iar la final, când vei pune totul în balans, vei observa lucruri noi la tine.
6. Înveți limbi străine
Având în vedere că vei studia într-o limbă străină: germană/engleză/franceză/spaniolă, îți vei aprofunda cunoștințele prin practică. De asemenea, trăind printre oamenii care vorbesc o altă limbă (în cazul în care mergi într-o țară în care locuitorii vorbesc altă limbă decât cea în care vei studia tu), mai poți adaugă la portofoliul lingvistic muulte alte cuvinte noi. De altfel, sigur mai rămâi cu câte un cuvânt două și de la colegii adunați de pe alte meleaguri. Eu de exemplu, mi-am îmbunătățit engleza și am aprofundat cunoștințele de turcă, de care sunt foarte fericită ( chiar dacă primele fraze au fost înjurături)
7. Te dezvolți educațional
Ești pus într-un alt sistem educațional care funcționează după norme cu care tu nu ești familiarizat astfel că, vei adopta un mod diversificat de a învăța. Plus de asta, este efectiv cantitatea de noi informații pe care le vei primii.
8. Îți faci prieteni noi
M-am apropiat atât de mult de unele persoane încât abia aștept să mă întorc și să mă revăd cu ei. Este super fain să ieși cu ei la petreceri, să faci proiecte la facultate, să vizitați locuri.
9. Călătorești
Deci pe instagramul meu jumătate din poze sunt de acolo. M-am plimbat atât de mult și totuși am văzut atât de puțin. Ieșeam foarte des în tot felul de locuri dar țara aia are atât de multe de oferit, încăt mai sunt multe lucruri pe lista pe care trebuie să le bifez. Toți oamenii care merg în Erasmus ajung să ia țara la pas și să vizitezi super multe locuri.
10. Da bine la CV.
Încheiem în mare stil cu cel mai important aspect: da bine. Nu doar la cv când angajatorului îi vor sclipi ochii să vadă un om care a ieșit din bula lui și a făcut chestii în viață, ci și printre oameni în general. Sună super fain să ai ce povesti oamenilor și să te lauzi cu ai trăit tu pe acolo.
Acestea au fost cele mai importante 10 motive pentru care nu ar trebui să mai aștepți și să te pregătești să îți faci dosarul de înscriere. Dacă nu știi ce trebuie să conțină dosarul și ce trebuie să faci, nu te panica, urmează câteva articole despre asta. Stay tuned!
Din suflet, Georgiana!

Leave a Comment