TOP
Me ft. The World

7 Fun facts about Turkey

Salutare, lume! Am zis astăzi să vă aduc un zâmbet pe față și poate o doză de cunoștințe noi, așadar m-am gândit să vă spun 7 lucruri care mie mi s-au părut funny cât am stat printre turci.

1.  Ceaiul e din partea casei! 

Știți bine că turcii au cel mai bun ceai, care de altfel le și poartă numele, băutura devenind un simbol al acestui popor. Fiind de nelipsit în case, restaurante, cafenele, aceștia îl pregătesc în cantități uriașe zilnic și îți oferă și ție un pahar la finalul mesei, pe gratis! Pe lângă faptul că gustă genial, că e și pe gratis, e tot ceea ce ți-ai putea dori după o masă copioasă.

2.  Apă pe gratis dar nu prea. 

Ca să înțelegeți ce vreau să spun aici, o să vă povestesc cum se întâmplă când mergi în unele localuri. Te așezi frumos la masă și ai lângă tine deja așezate 2-3 sticle de apă plată, iar în cazul în care lipsesc, ospătarul se asigură că îți aduce câteva la masă. Bei și tu liniștit din ele crezând că au făcut un gest drăguț și te hidratează pe gratis, bagi și a doua sticlă și ceri nota. More than you expected? păi da, că apa aia nu era pe gratis! Doar ți-au crescut nota de plată într-un mod frumos și elegant. Asta e așa în contradicție cu punctul de mai sus. 

3.  Servețele umede sau uscate?

Nu există să mergi la un restaurant și să nu primești șervetele umede. Se asigură băieții că ai mâinile curate când mănânci. Dar ghici ce! Nu aveți șervețele uscate pe masă. Like wtf? Cu ce mă șterg și eu când îmi cade mâncarea din furculiță?

4.  Jungle on the street. 

Oamenii ăștia sunt foarte haotici! Sar pe stradă indiferent dacă e trecere de pietoni sau nu, se bagă printre mașini, aleargă unii printre alții, se izbesc… ca în junglă efectiv. Deci se aruncă în fața mașinilor ca și când nu le-ar păsa de viața lor. Ce e funny, e faptul că șoferii au super multă răbdare cu ei și acordă mereu prioritate chiar dacă nu sunt pe zebră, în schimb, dacă ești în mașină, cel din spatele tău sigur te va claxona și înjura dacă nu pleci în prima secundă în care semaforul s-a făcut verde. Nu știu cum funcționează lucrurile astea acolo, dar mă bucur că eram pieton.

5.  Curat lună peste noapte. 

Zona în care locuiam eu era plină de magazine de îmbrăcăminte care își confecționau singure hainele, așa că, în fiecare seară scoteau în fața ușii mormane pline de resturi de materiale. Deci efectiv se umplea străduța de chestii rămase de la rochițe și bluzițe. Am aflat ulterior că ei fac asta pentru că există niște oameni angajați să strângă seara acele resturi pentru a putea fi refolosite data următoare. Dimineața când treceai pe aceeași stradă, era de nerecunoscut! Totul era curat lună și nu găseai nici măcar un nasture rămas.

6.  Best sales skills from birth

Cred că știm cu toții că turcii sunt cei mai mari negociatori. Stau lângă tine și îți fac oferte care mai de care, una mai ceva ca alta, reușind să te ispitească să le cumperi produsele. într-o zi chiar i-am spus unui tip care tot insista că ,,i am just looking”, replica lui a fost on point: ,,i am just selling”

7.  *eye contact* *smile* și auzi: cum the cheamă? De unde ești? De ce ești aici? Cât stai? 

Da dragilor, turcii și turcoaicele sunt niște băgăcioși în seamă. Dacă stau lângă tine și faceți și din greșeală schimb de priviri, chiar dacă nu vă cunoașteți, este imposibil să nu vă bage în seamă și să nu vă pună o mie de întrebări ca și cum ați crescut în aceeași burtă. Și chestia aia cu ,,nu știu turca, nu sunt de aici” nu funcționează, credeți-mă. Se așteaptă să le răspundeți înapoi chiar dacă nu înțelegeți o noimă.

Acestea sunt doar 7 dintre cele mai fun chestii pe care le-am regăsit până acum. Revin cu partea 2 curând! De asemenea, dacă vreți să aflați cum a fost experiența mea de student Erasmus în Turcia, vedeți aici: ERASMUSing Experience.

Din suflet, Georgiana!

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *