TOP
Work & Travel

Work & Travel – TO GO version

De ce să fii student Work & Travel in America?!

În articolul precedent Work & Travel – NOT TO GO Version v-am enumerat câteva din lucrurile neplăcute ale poveștii “experience of usa”. Când le-am scris inițial, aveam impresia că sună destul de harsh și că o să vă demoralizeze când le veți citi. Acum când mă uit peste ele cu mai multă detașare și obiectivitate, constat că nu e așa mare chestie. Trebuie să luați ceea ce e bun din toată povestea aia “nu chiar atât de rea”. Dar cum v-am promis, azi o dăm pe pozitivitate și zic așa pe repede înainte (că sunt în aeroport și îmi aștept avionul) de ce ar trebui să mergi în State. Care sunt cele mai tari chestii pe care le poți întâmpina acolo. 

1. Cunoști oameni și îți faci relații.

Cum partea umană este extrem de importantă, în primul rând o să vă menționez despre faptul că îți faci relații. Deși sunt puțini oamenii cu care poți relaționa cu adevărat, cu ăia o să păstrezi legătura și după. O să ieșiți la distracție, o să împărtășiți nervii de la job, o să fumați împreună (știu că pe unii vă interesează și asta), ajungi să mai faci și o cucerire, petreceri de rămas bun etc. Efectiv o să îți crească inima când te gândești la “prietenii mei din USA”, pentru că nu e de ici de colo să ai cunoștințe pe partea cealaltă a globului. Și dacă tot sunteți apropiați, vă mai puteți vizita și cu altă ocazia sau îți mai pot trimite colete cu chestii șmechere care se găsesc doar acolo. 

2. Descoperi cultura americană!!

Este un sentiment foarte tare să stai la masă cu americanii, să vezi că vorbesc cu accent ca în filme “yo MAN, whacha doing. U gud”. Hi mam, you gorgeous.” Nu e ca și cum auzi asta la ora de engleză din facultate. Sunt niște oameni mereu puși pe glume, pe dans (dansează și când îți cântă “la mulți ani” și fac totul să fie ca o scenă de musical) , dar și pe ceartă uneori (dacă intri în gura unei negrese, vai capul tău. Te omoară aia din vorbe). Este foarte amuzant să îi auzi înjurând în română, că până la urmă asta e prima chestie pe care îi înveți când vă întâlniți, iar pentru ei e o mândrie și un amuzament să strige unii la alții “sa te f..”  Suntem de departe diferiți de ei, iar îmbinarea asta de culturi e foarte amuzantă, în special când încerci să le explici că mănânci sarmale cu mămăligă și mititei cu muștar (pentru că Dumnezeule mare, nici nu ai cum să le traduci și trebuie să le explici “pork meat tocată that you (aici nu știam să spunem că o strângi în pumn ca să îi dai o formă așa că îi arăți direct) in your hand and put on grătar. Smells like smoke yummy yummy” , sau că Dracula a fost vampir și că are un castel în România (dacă le bagi povestea asta, sunt așa impresionați de uită că înainte cu 10 min te credeau un sărăntoc, maybe gipsy from “i dont know where your county is on the map”) dar sunt dulci (probabil de la tonele de zahăr din absolut fiecare chestie comestibilă.

3. Te simți ca in filmele americane

Iei efectiv contact cu ceea ce vezi în filme. Cu America aia ce are negresele alea îmbrăcate în rochii strâmte pe corp ce le evidențiază nefericitele rânduri de șunculiță și lasă la vedere nu prea frumoasele picioare butucănoase. No hate, dar nu vorbim aici de tipele alea bombe sexy care arată trăsnet și pe care nu le-am prea întâlnit. Aici vorbim de domnițele cu eșarfe de puf roz, părul din extensii mov până la podea, buze botoxate, ochelari de soare purtați în încăpere (they can’t see the haters) și pline de aere de te miri cum de mai sunt la sol.  

Te plimbi pe străzile alea lungi de km și late cu 6 benzi, îți sucești gestul când te uiți la clădirile alea ce se termină undeva printre nori, exact așa cum se uita și Kevin in singur acasă când se pierduse in lume. 

4. Testezi faimoasa mâncare americană nesănătoasă

Mâncarea aia plină de zahăr și calorii care o să te facă să iubești ciorba de perișoare a mamei sau salata aia din legume proaspete cu brânză naturală. Doamne, muream de dor acolo. Și de mici cu muștar și cartofi prăjiți îmi era poftă să mor. Nu ai frate cum să trăiești cu mâncarea aia, stomacul tău e traumatizat acolo. La un moment dat, îți dai metabolismul peste cap. Dar este o experiență și asta. Nu e ca și cum poți mânca așa ceva oricând. Și in plus, niciodată nu vei aștepta o oră după mâncare cum se întâmplă la noi pentru că pun super mult accent pe satisfacția clienților așa că vei avea mâncarea pe masă în max 20 min. 

5. You improve your English

Nici nu știu dacă e nevoie să spun că vă îmbunătățiți limba engleză, că asta e de la sine înțeles. Nu ai încotro decât sa le vorbești limba dacă vreți să vă înțelegeți. Pe lângă asta, mai înveți și spaniola că și aia se vorbește pe rupte acolo. Mai mult decât te-ai aștepta.

6. Câștigi mulți bani

O sa spun tot aici pe scurt și de partea financiară. Dacă prinzi joburi bune și te abții de la anumite pofte, poți ajunge cu foarte mulți bani acasă. Dar asta presupune să nu călătorești atât de mult, să nu vii cu bagaje pline de haine și nici cu ultimele gadgeturi. Se câștigă enorm de bine in comparație cu România, dar și cheltuieli sunt pe măsură. Însă, dacă scopul tau e sa vii cu bani acasă, focus and achieve!

7. Afli cum e să fii angajat

Nimeni nu muncește ca americanii, de dimineață până seara in fiecare zi. Deci dacă vrei sa acumulezi experiență de muncă, este e locul potrivit. Vei învață cum sa iti câștigi banii chinuindu-te să obții cât mai multe ture la joburi ca să se adune și să crească cifrele in cec dar și cum să ii gestionezi astfel încât să îți permiți sa călătorești, să mănânci bine și sa îți cumperi haine. Știu ca poți face asta și in România, dar crede-mă, va avea un impact mult mai mare sa fii acolo doar tu și viața și să vă luptați parte in parte. Plus ca aia chiar muncesc cu adevărat, nu ca la noi ca te duci in Bershka și aranjezi 3 haine. 

8. Haine si călătorii

Ah, ca tot veni vorba de călătorit și haine, astea sunt 2 mari motive sa mergeți acolo. Aveți șansa sa vizitați orașe care nu sunt atât de accesibile, că na, nu zbori 3 ore până acolo ca să mergi așa toată ziua bună ziua, sunt locurile alea faimoase, cu zgârie noi, reclame gigantice pe pereti, muzica americană și vibe uri șmechereLos Angeles, Vegas, California.

Și cu privire la țoale, ohooo, ce e acolo… sunt multe multe outlet-uri care bagă haine din colecțiile trecute pe care americanii ăștia moderni nu le  mai cumpără, așa că prețul lor este unul destul de mic. Sunt haine no-name dar și Branduri mari, toate la prețuri super mici gen: tricou Tommy 15 dolari, geanta GUESS 80 dolari, jeanși Levis 50 dolari. Poate acum înțelegeți de ce oamenii care vin din America se rup in figuri in hainelor de Brand. 

Concluzii

Un continent nou, fraților, e America.. V-am spus și mai sus, nu ajungi acolo așa simplu, pe lângă faptul ca zbori undeva la 12 ore plus timpul petrecut prin aeroport, mai trebuie sa obții și viza (voi veți avea viza de student wat deci clar vi se ușurează mult de tot munca) și sa fii sigur ca ajungi acolo cu toate actele bine puse la punct și cu bani in buzunar pentru ca e scumpuț tare. Așa că, dacă aveți șansa asta, de ce sa nu profitați? Nu va place sa va gândiți ca voi la 20 și puțin de ani ați văzut America și alții nu ajung acolo o viața întreaga? Oportunitățile trebuie îmbrățișate, nu alungate.

 

Sunt persoane cărora le place mult America și își doresc de asemenea să își facă un viitor acolo. Asta e șansa să verifici dacă te regăsești acolo, dacă ți-ar plăcea sa îți continui viața acolo pentru că efectiv vei fi parte din acel mediu. Este un experiment foarte bun. Poți ulterior să aplici pentru viză sau să iei Green Card-ul cumva, sa mergi la studii acolo și sa trăiești visul ăla american despre care vorbește toată lumea cu atâta patos. 

Nu știu dacă ar mai fi și alte motive pentru care sa mergeți acolo, dar dacă aveți orice alta idee, sunt extrem de curioasă să o aflu, așa că nu va sfiiți și lăsați-vă ideile in comentarii. Dacă vreți sa concluzionam, o sa va sfătuiesc din nou sa mergeți. 

Din suflet, Georgiana!

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *